1 Mayıs 2016 Pazar

Meltem Söylemez '' DİYALEKTİK RESİM SERGİSİ''


DİYALEKTİK

Günümüz sanatı üretim anlamında son 50 yıldır teknolojik yenilikleri içine almakta ve hatta bu yenilikleri birincil ifade aracı olarak kullanmaktadır. Fakat halen modernizm’in kapsamında yer alan sanatsal verilerde varlığını sürdürmektedir. Bu anlamda sanatçıların çok yönlü, multidisipliner yaklaşımları ve deneyimin dilsel ve kavramsal içerikli yaklaşımları dikkat çekmektedir Bu anlamda benim çalışmalarım, evrenseli yakalamak ve bu sanatsal dönüşümlerin içerisinde yer almakla birlikte evrensellik, tek olma, orjinallik gibi aidiyet kavramları adı altında günümüz yaşamını imleyen göstergeleri içermektedir. Geçmiş dönemlerde “Konuşan özneler”, “Coğito”,” Direniş” isimli konseptlerimde sosyal olgularla birlikte, estetik ve plastik kaygıları da kavramsal noktalara taşımaya çalıştım.
Konuşan “Özneler” ve “Cogito” serilerinde sanatın öznesini ve sanatçının öznelliğini ön plana çıkarmakla birlikte, yeni plastik arayışlar çerçevesinde soyut dışavurumcu bir süreci yansıtmaktadır. “Direniş” sergisi ise ülkemizde son birkaç yılda değişen sosyal olayların ve algıların problematiğini içerir. Bu konsept farklı teknik ve deneyimlerin yer aldığı bir konsepti oluşturmaktadır. 2 -10 mayıs 2016 aralığında yer alan sergim ise “Diyalektik “, sanat felsefesinde önemli algı özgürlüğü yaratan diyalektik kavramını açılımlamaktadır.
Bu kavram Hegel’in tez, sentez, antitez üçlemesine gönderme yapmaktadır. Günümüz sanatı da bu kavram bağlamında karşıtlıklar içermektedir. Varlıkların, hem bilgesel hem de doğal süreçlerini kapsayan bu yaklaşım, benim sanatsal problematiğimi oluşturmaktadır. Bu konsept, yöntem ve düşünceyle birlikte; estetik kaygılarında yer aldığı sezgisel ifadelere de yer verir. Teknik anlamda kağıt ve tuval yüzeyi üzerine karşıtlık yaratarak; espas değeri olan baskı ve akrilikle günümüz hayatından imgeler taşıyan kompozisyonlar düzenledim. Bu imgeler, alıcının ortak yaşam imgelerinden esinleneceği göstergeleri yansıtır. Kavramsal göstergeler tercih etmemin nedeni, kavramsal algının günümüz yaşamının doğasında olması nedeniyledir. Çünkü, günümüz dünyasını, göstergeler ve algı yanılsamaları yönetilmektedir. Bunlar yaşamımızın bir parçası olmuş bizi içerisine hapsetmiştir. Bu nedenle esiri olduğumuz birçok imgeyi, yaratılacak karşıt bir imgeyle karşılamak algı olanaklarımızı genişletecektir.
Teknik anlamda, çalışmalarımda kağıt ve tuval yüzeyi üzerine linol baskı ve yağlı boya teknik kullandım. Linol baskıyı klasik kullanımından çıkararak yağlı boya ve akrilik ile birleştirerek yeni bir ifade biçimi oluşturmaya çalıştım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder